نام کانال : دانشنامه گیاهان

شماره صفحه / محتوا : 1
عنوان/سرصفحه : گل حنا

متن کوتاه : گل حنا
مشاهده : 1495

معرفی گل حنا و شیوه نگهداری و پرورش آن

گل حنارا باید در باغ ها تا حدودی تازه وارد دانست، زیرا با سابقه یکصد ساله هنوز در کنار گلهای دیگر مانند کودک است. اصالت این گیاه به آسیا، شمال آمریکا و آفریقای جنوبی برمی‌گردد. طیف گسترده و متنوعی از این گیاه وجود دارد. بسیاری از باغبانان خانگی گل حنا را گیاهی کوچکی می‌دانند که کمتر از ۶۰ سانتی‌متر رشد می‌کند. با این حال برخی از گونه‌های این گیاه می‌توانند تا چندین متر رشد کنند.

باغبانان گیاه گل حنا را به دلیل شاخ و برگ زیبا و براق آن و همچنین شکوفه‌های انبوهش (در زمان شکوفه دهی) پرورش می‌دهند. این گیاه جذاب با ساقه ضخیم و برگ‌های سبز روشن، فضای داخل خانه را نیز بسیار زیبا می‌کند. گل حنا رنگ‌های زیادی دارد؛ از جمله سفید، صورتی، قرمز، بنفش یاسی، و رنگ گلبهی. این گیاه که به نام «مرا لمس نکنید» هم شناخته می‌شود، گیاه آپارتمانی بسیار محبوبی است. آن‌ها همچنین جهت کاشت در سبدهای آویز نیز بسیار محبوب هستند.


 

روش کاشت

تکثیر این گیاه به دو روش قلمه گیری و کاشت بذر امکان پذیر است. ما توصیه می‌کنیم بذر را در مخلوط خاک مخصوص جوانه‌زنی بذر، در محیطی گرم رشد دهید. قبل از اینکه این گیاه را به بیرون منتقل کنید یا در گلدان یا سبدهای آویز بکارید، اجازه دهید تا چند هفته در همان جا به رشدش ادامه دهد. تکثیر می‌تواند با قلمه زدن نیز صورت بگیرد. ساقه‌های ۷٫۵ تا ۱۰ سانتی‌متری را از گیاه ببرید و آن‌ها را فوری در بستری از ماسه مرطوب،لوم و زغال سنگ نارس قرار دهید. این خاک را همواره مرطوب نگه دارید تا گیاه‌تان ریشه بدهد. زمان گلدهی از خرداد تا اوایل پائیز است.انواع هیبرید شده در طول سال گل دارند.


 

چگونه گیاه گل حنا را رشد دهیم؟

این گیاه به سایه جزیی تا سایه کامل نیاز دارد. این گیاه خاک غنی، سبک و زهکش را ترجیح می‌دهد. بین دو آبیاری باید خاک آن کاملا خشک شود و نباید محیط یا هوای محل نگهدرای بسته بماند باید دائما تهویه صورت بگیرد و هوا اصطلاحا تکان بخورد. در صورت عدم تهویه ساقه ها سیاه می شود. دو هفته یکبار باید با کودهای سه بیست تغذیه شود و حتما در منزل در کنار پنجره ی باز شمالی نگهداری شود. اشعه مستقیم آفتاب گیاه را اذیت کرده و برگها را خشک میکند.


 

روش تکثیر گل حنا

با قلمه و بذر به راحتی افزایش می یابد. بذر را در اسفند ماه در جعبه کاشت یا گلدان های انفرادی کاشته و در دمای ۱۶ –۱۸ درجه سانتی گراد نگهداری کرده و پس از مقاوم سازی گیاهان حاصل، در اردیبهشت به زمین اصلی منتقل می کنند. برای تندش نیاز به نور دارد بنابراین بذر آن باید به صورت سطحی کشت شود. انواع چند ساله را می توان با قلمه افزود که قلمه آن در مدت کوتاهی در آب و یا پیت مرطوب ریشه می دهد.


 

عوارض معمول این گیاه عبارتند از :

افتاد‌ن برگ‌ها؛ علت آن نگهد‌اری گلد‌ان د‌ر محیط سرد‌، برای مد‌ت طولانی است. همچنین آبیاری نامرتب و یا حمله کنه قرمز یا شته از علل د‌یگر آن است.
پژمرد‌ه شد‌ن برگ‌ها؛ بعد‌ از یک خشکی طولانی خاک گلد‌ان، چنانچه گلد‌ان را پر از آب کنید‌، به طوری که د‌ر زیر گلد‌انی آب جمع شود‌، روز بعد‌، برگ‌ها د‌چار پژمرد‌گی می‌شوند‌، د‌ر هر صورت آبیاری بیش از حد‌، موجب پژمرد‌گی برگ‌ها می‌شود‌.
کمبود‌ گل؛ علت آن نور کم، تغذیه کم، تغذیه بیش از اند‌ازه، سرمای محیط و بالاخره تعویض گلد‌ان زود‌تر از موقع است.
ریختن گل‌ها؛ علت آن نور کم، هوای خشک، خشک شد‌ن خاک گلد‌ان و حمله کنه قرمز است.
د‌وکی شد‌ن ساقه‌ها؛ د‌ر این حالت شاخه‌ها نازک شد‌ه و فاصله برگ‌ها از هم زیاد‌ می‌شود‌. علت آن نور کم همراه با گرمای زیاد‌ است. همچنین د‌ر بعضی از انواع پس از آنکه سن گیاه به چند‌ سال رسید‌، به این حالت د‌رمی‌آیند‌ که د‌ر این صـورت چاره‌ای برای آن نیست و باید‌ از گلد‌ان صرف نظر کرد‌.
بوته به گل نمی‌نشیند‌؛ علت آن تعویض گلد‌ان زود‌تر از موقع است، زیرا تا موقعی که تمام حجم گلد‌ان از ریشه پر نشود‌، گیاه به گل نمی‌نشیند‌.

منبع : نازبو